Viini-ja ruokamatka Malta 23.-26.4.2026
Ruokaa, viiniä ja kulttuuria
Maltan saarivaltio tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän Välimeren makuja, karunkauniita maisemia, kristallinkirkasta turkoosia vettä, muinaista historiaa ja kehittyvää viinikulttuuria. Vaikka maa on pieni, sen keittiö on monipuolinen: tuoretta kalaa, lampaanmaitojuustoja, oliiviöljyä ja sesonginmukaisia kasviksia tarjoillaan niin maalaistrattorioissa, viinibaareissa kuin merenrantabistroissa.
Viinintuotanto on kuulunut Maltan kulttuuriin jo foinikialaisten ajoista, ja nykyään pienet perhetilat ja palkitut viinintuottajat valmistavat laadukkaita viinejä sekä paikallisista että kansainvälisistä rypälelajikkeista. Matkan aikana vierailemme saarten arvostetuimmilla viinitiloilla, maistelemme viinejä, nautimme paikallisista herkuista ja kuulemme tarinoita viinin ja ruokien taustalta.
Tämä neljän päivän matka yhdistää viinitilavierailut, aidot maltalaiset ateriat, paikallisten tuotteiden maistelut, historiallisiin kyliin ja maisemiin tutustumisen sekä rennon nautiskelun.
Matkalla on mukana Viinilehdestä ja Vinkkelistä tuttu viiniasiantuntijaopas Antti Uusitalo.
Unique Travelin matkanjohtaja Antti Uusitalo tempautui mukaan viinimaailmaan jo 90-luvulla miehen aloittaessa opiskelut Haaga Instituutissa Helsingissä. Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin, maahantuonti vapautunut ja suomalaisten kiinnostus viinejä kohtaan voimakkaassa nosteessa. Saatuaan restonomin opiskelut päätökseen, Antti aloitti työuransa Helsingin ravintolamaailmassa. Työpaikkoihin on kuulunut muun muassa Ravintola Elite, Havis Amanda, Alexander Nevski, G. W. Sundmans ja legendaarinen Savoy, jossa Antti vastasi viinivalikoimasta yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2016 oli aika kokeilla omia siipiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Vanhojen kollegoiden kanssa perustettu Ravintola Vinkkeli on Antin mukaan unelmien täyttymys.
Viineistä innostuneen miehen maailmaan mahtuu paljon muutakin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa konjakista, calvadosista, sherrystä sekä juustoista ja juomista. Antti on ollut jo 15 vuotta Viinilehden vakituinen avustaja ja kirjoittanut viineistä myös muihin kotimaisiin aikakauslehtiin. Unique Travelin viiniasiantuntijana ja matkaoppaana Antti on toiminut vuodesta 2014 lähtien.
Matkaohjelma
Päivä 1. Torstai
Saapuminen Maltalle
Lufthansan aamulento Helsinki-Frankfurt-Malta.
Saapuminen Maltalle noin klo 13. Lähtö suoraan kentältä viinitilavierailulle ja myöhäiselle lounaalle.
San Niklaw Estate on perinteinen viinitila, joka valmistaa viininsä ainoastaan omien viinitarhojensa rypäleistä. Tilan tunnelma on lämminhenkinen ja mutkaton. Vierailulla käydään viinitarhalla ja viinikellarissa, viininmaistelu sekä lounas, jossa on käytetty tilan ja lähialueen tuoreita raaka-aineita.
Vierailun jälkeen paluu Vallettaan ja majoitus kaupungin keskustaan The Gomerino Hotel.
Vapaa ilta.
Päivä 2. Perjantai
Viinitiloja ja rannikon herkkuja
Aamiainen hotellilla.
Päivä alkaa Meridiana Wine Estaten vierailulla Ta’ Qalin alueella. Tämä arvostettu viinitila tuottaa laadukkaita viinejä, kuten raikkaan Isis Chardonnay -valkoviinin ja tumman Nexus Merlot’n. Kierroksen aikana tutustutaan viinitarhoihin ja kellariin sekä maistellaan tilan huolella valmistettuja viinejä.
Vierailun jälkeen suunnataan Delicatan viinitilalle päivän toiselle viinitilavierailulle ja tastingille. Delicata on Maltan vanhin ja palkituin perheomisteinen viinitalo, perustettu 1907. Se tekee yhteistyötä yli 300 paikallisen viljelijän kanssa ja valmistaa viinejä historiallisessa 1600-luvun viinikellarissa modernilla teknologialla. Delicatan viinit ovat voittaneet yli 145 kansainvälistä palkintoa.
Iltapäivällä nautitaan myöhäinen lounas Birgussa (Vittoriosa), joka on yksi Maltan historiallisista ”Three Cities” -kaupungeista. Lounas tarjoillaan merenrantabistrossa vanhan sataman tuntumassa. Lounaan jälkeen jää aikaa vapaaseen tutustumiseen kaupungin historiallisiin kujille, linnoituksiin ja tunnelmalliseen rantakatuun.
Paluu hotellille, vapaa ilta.
Päivä 3. lauantai
Gozon makuja ja maisemia: viinitilavierailu, perinneruokaa ja Citadelan tunnelmaa
Aamiaisen jälkeen lähdetään Vallettasta kohti Maltan pohjoiskärkeä, Cirkewwan satamaa, josta otetaan lautta Gozon saarelle. Noin 25 minuutin merimatka tarjoaa upeat näkymät mm. Cominon saarelle ja siniselle Välimerelle. Gozo on tunnettu vehreistä maisemistaan, rauhallisesta tunnelmastaan ja vahvasta ruokakulttuuristaan.
Ensimmäisenä kohteena on Ta’ Mena Estate, viehättävä perheomisteinen maatila ja viinitila, joka sijaitsee saaren sydämessä. Tilalla viljellään viinirypäleitä, oliiveja, hedelmiä ja vihanneksia sekä siellä valmistetaan laadukkaita viinejä ja herkkuja kuten hillokkeita ja oliiviöljyä. Vierailuun kuuluu opastettu kierros tilalla sekä viininmaistelu paikallisten tuotteiden kera.
Seuraavaksi siirrytään Victorian (Rabat) historialliselle kaupungille, jossa nautitaan lounas Ta’ Rikardu -ravintolassa, joka sijaitsee suoraan Citadelan muurien sisällä. Ravintolan isäntä valmistaa itse lampaanmaitojuustot ja viljelee viinirypäleet oman viininsä tuotantoon. Lounaan aikana maistellaan paikallisia erikoisuuksia, kuten kotitekoista pastaa ja käsintehtyjä juustoja, tietenkin viinin kera.
Lounaan jälkeen jää aikaa itsenäiseen tutustumiseen Victorian keskustassa. Kaupunki tarjoaa idyllisiä kapeita kujia, pieniä käsityöläisputiikkeja ja kahviloita sekä mahdollisuuden vierailla Citadelassa, jonka muureilta avautuvat upeat näkymät yli Gozon vehreän maiseman.
Iltapäivällä palataan lautalla Maltan puolelle ja ajetaan bussilla takaisin Vallettaan.
Matkan päätösilta vietetään Vallettassa paikallisessa viinibaarissa maistellen paikallisia viinejä ja herkkuja.
Päivä 4. sunnuntai
Sunnuntaimarkkinat ja kotimatka
Viimeisenä päivänä aamiaisen jälkeen vieraillaan Marsaxlokkin sunnuntaimarkkinoilla, jotka tunnetaan värikkäistä kalastajaveneistään ja paikallisten tuotteiden runsaudesta. Täällä voi ostaa käsitöitä, mausteita tai vain nauttia tunnelmasta rantakadulla.
Päivä päättyy lounaaseen yhdessä Marsaxlokkin rantaravintoloista, jossa tarjolla on esimerkiksi päivän saalista grillattuna ja lasillinen paikallista valkoviiniä. Iltapäivällä on aikaa vielä viime hetken ostoksille tai rauhalliselle kävelylle ennen paluukuljetusta lentokentälle.
Tilauskuljetus lentokentälle.
Lufthansan lento kohti Helsinkiä välilaskun kautta lähtee klo. 17:00.
Matka sisältää:
- Lufthansan reittilennot välilaskulla Helsinki-Malta-Helsinki sis. 23kg matkatavara ruumaan
- 3 yön majoituksen Vallettan historiallisessa keskustassa The Gomerino Hotellissa sis. aamupalan
- Matkaohjelman mukaiset viinitilavierailut ja tasokkaat viinitaistingit
- Matkaohjelmassa mainitut ruokailut sis. viini, vesi ja kahvi lounaalla
- Tilauskuljetukset ohjelman mukaisesti
- Lauttamatkat Malta-Gozon saari-Malta
- Kierros Marsaxlokkin sunnuntaimarkkinoilla
- Matkanjohtajana viiniasiantuntija Antti Uusitalo
Hinta: 1990€/hlö/2hh tai 2190€/hlö/1hh
Pidätämme oikeuden pieniin ohjelmamuutoksiin.
Lisätiedot ja varaukset: info@uniquetravel.fi