Andalucia: Jerez, Montilla-Moriles, Ronda, Malaga Virgen

Tällä viini-ruokamatkalla tutustutaan Montilla-Morilesin, Jerezin, Manzanilla-San Lucar de Barramedan, Malagan sekä Sierras de Malagan viinialueiden viineihin. Matkalla vieraillaan historiallisessa Cordoban kaupungissa, espanjalaisen kulttuurin ja kehdossa Sevillassa, Espanjan vanhimmassa kaupungissa Cadizissa ja Sherryn pääkaupungissa Jerezissa sekä Rondan vuoristokaupungissa ja Malagassa Välimeren rannalla.

Andalusian viinialueet tuottavat hyvin erilaisia viinityyppejä, keveistä valkoviineistä sherryn eri lajeihin. Andalusialle on myös luonteenomaista hyvin vanhan viiniperinteen (sherryt, málaga-viinit) lomittuminen uuden tuotannon ja teknologian kanssa. Perinteisten puna- valko- ja roseeviinien valmistus on voimakkaassa nousussa, kuten koko Espanjassa.

Andalucian erinomaiset tapakset ja Välimeren kala- ja äyriäisherkut sopivat erityisen hyvin sherryn kanssa maisteltaviksi tai raikkaan valkoviinin.

Rioja

Matkalla ihastellaan vehreitä Pohjois-Espanjan maisemia keskellä viiniviljelyksiä, tutustutaan Riojan viinikulttuuriin ja nautitaan herkullisesta seudun ruoista täyteläisten viinien kera. Majoitutaan Logroñon eloisaan viinikaupunkiin Riojan sydämeen sekä San Sebastianiin, joka tarjoaa gourmet makuelämyksiä ja kauniita postikorttimaisemia. Matka päättyy Bilbaoon, jossa on aikaa tutustua Guggenheimin museoon.

Espanjan pohjoisosassa sijaitseva Rioja on tunnettu herkullisista viineistään, ja viiniperinne sekä viehättävät kylät hallitsevat hallitsevatkin alueen vehreää maisemaa.
Riojan viinintekijät saivat oppinsa 1800-luvun bordeauxlaisilta kauppiailta, jotka vierailivat seudulla. Ranskalaiset vaikutteet näkyvät valmistustavoissa edelleen. Valtaosa Riojan viininvalmistajista on melko pieniä perheyrityksiä.

Riojan viiniluokitus on tarkka ja sen ansiosta Reserva- ja Gran Reserva -viinit ovat erittäin laadukkaita. Tämä näkyy luonnollisesti myös hinnoissa, mutta onneksi myös edullisemmista Crianza-viineistä ja tavallisista Rioja-viineistä löytyy esimerkiksi juhlapöydän liharuokia mukavasti täydentäviä vaihtoehtoja.
Riojassa gastronominen kulttuuri on aina sosiaalista, jossa ruoka on aina osana viiniä ja siitä nautitaan ystävien ja perheen kanssa.

Ribera del Duero, Toro, Rueda

Tällä viinimatkalla tutustumme Ribera del Dueron, Toron ja Ruedan viinialueisiin ja viineihin. Majoitumme korkeatasoisissa hotelleissa ja nautimme alueen herkuista kuten juottokaritsasta hyvissä ravintoloissa. Matka on unelmien täyttymys hyvän ruoan ja viinin ystäville! Valladolidin kaunis vanha kaupunki on eloisa illanviettoon ja ihastuttavista viinibaareissa saa maistella erinomaisia viinejä paikallisten tapaksien kera.

Castilla y Leónin, jonka neljän provinssin alueella Ribera del Duero sijaitsee, ilmasto-olosuhteet ovat äärimmäiset: talvisaikaan öisin saattaa olla lähes kaksikymmenentä astetta pakkasta, kesäisin taas lämmintä on jopa neljäkymmentä astetta. Vuorokausivaihtelu voi olla kymmeniä asteita. Vähäiset sademäärät ja 3 000 tuntia vuodessa porottava aurinko kuivattavat karun maiseman nopeasti keltaiseksi. Alue onkin Espanjan toiseksi kuivinta aluetta. Ei siis ihme, että jo Kolumbuksen aikaan Castilla y Leónin aluetta kuvattiin sananparrella ”yhdeksän kuukautta talvea, kolme kuukautta helvettiä”.

DO Ribera del Duero Castilla y Leónin maakunnassa, Duero-joen ympärillä sijaitseva Ribera del Dueron viinialue on hyvin tunnettu ja arvostettu maailmanlaajuisesti. Ribera del Duerossa on valmistettu viiniä useita tuhansia vuosia. 1970-luvulla alueen viininvalmistus ryhtyi muuttumaan, kun viinitalo Pesquera ryhtyi valmistamaan 100% Tempranillo-pohjaisia, tuhteja ja runsaan hedelmäisiä punaviinejä. Ribera del Duero sai oman DO-appellaationsa vuonna 1982. Ribera del Duero nauttii yhä edelleen kasvavasta suosiosta. Ribera del Dueron viinit ovat pääasiassa Tempranillosta valmistettuja (rypäle tunnetaan paikallisesti nimellä Tinto Fino

DO Toro Toron alue säästyi viinikirvan tuhoilta 1800-luvun lopussa viiniviljelmiä suojelevan hiekkaisen maakerroksen ansiosta. Tämän seurauksena alueen viinejä vietiin 1900-luvun alussa runsaasti mm. Ranskaan. Espanjan muiden viinialueiden viiniköynnöksiä korvattiin Toron alueen köynnöksillä. Toron alueella on edelleen erittäin vanhoja viinitarhoja. Toron viinialue sai alkuperämerkintänsä vuonna 1987. Viinialueet sijaitsevat meren pinnasta 620-750 metrin korkeudella. Alueen punaiset rypäleet ovat Tinta de Toro (Tempranillo) ja Garnacha (Grenache) sekä valkoiset sallitut rypäleet ovat Verdejo ja Malvasía.

DO Rueda Ruedan alueella on valmistettu viiniä jo 1000-luvulta saakka. Ruedan viinialue sai alkuperämerkintänsä vuonna 1980. Tätä edelsi Marqués de Riscal -viinitalon isot investoinnit alueen kehittämiseen. Maasto on tasaista ja sijaitsee 600-780 metrin korkeudella meren pinnasta. Duero-joki virtaa alueen läpi itälänsisuunnassa. Joen välittömässä läheisyydessä maaperä erittäin kalkkipitoista (max 24%). Tärkein viljeltävä rypäle on Verdejo. Alkuperämerkinnän mukaisesti viljellään myös Viuraa ja Sauvignon Blancia sekä punaisista rypäleistä Tempranilloa, Cabernet Sauvignonia, Merlottia ja Garnachaa.