Rhonen laakso
Matkalla vieraillaan Liracin viinialueella ja kierrellään eteläistä Rhônea ristiin rastiin parina päivänä. Vieraillaan myös Chateuneuf-du-Papen viehättävässä kaupungissa, jossa saa tuntumaa kylän viinitarhoihin. Täällä maaperä vaihtelee savesta isoihin kulmikkaisiin kalkki- ja kvartsikiviin. Vierailu suurehkolla tuottajalla antaa perspektiiviä kaupalliseen viinintuotantoon. Pieni perhetila taas puolestaan elää tarhoistaan ja perinteistään. Intohimoa on molemmissa.
Etelä-Rhônen viinitarhoja reunustaa idässä rosoisen kaunis Dentelles de Montmiralin vuorijono. Montmiralin rinteiden juurella sijaitsee suurin osa eteläisen Rhônen cru-luokitelluista viinialueista.
Teemana täällä ovat vuorten rinteillä olevat viinialueet, kuten runsas ja täyteläinen Gigondas sekä hieman keveämmät Vacqueiras, Rasteau ja Vinsobres.
Loppumatkan voi viettää Pohjois-Rhônessa. Käydään Hermitagen kukkulan kulmille ihailemaan kuuluisia viinitarhoja, jotka nyt ovat pyhitetty pääosin syrahlle, mutta joilta ennen lähtivät maailmalle Rhônen tunnetuimmat viinit – valkoviinit. Kuljetaan Cormas’n ja St. Josephin maisemissa aina Condrieuhun ja Côte-Rotiehin asti. Täällä pääsee ihastelemaan runsaan ja intesiivisen Rhônen viinin eleganssia.
Matkalla majoitutaan yleensä Avignoniin alkumatkasta ja loppumatka kulinarististien pääkaupunkiin Lyoniin.
Rhônen laakso jakautuu kahteen hyvin erilaiseen ja myös erikokoiseen osaan. Suuressa Etelässä Montélimarin ja Avignonin välillä vallitsee lämmin jopa kuuma Välimeren ilmasto. Maaperä vaihtelee laakson reunamilla olevien vuorten kalkkikivestä laakson pohjan soraan, saveen ja pyöreisiin kiviin. Täällä yleisin rypälelajike on Grenache, johon useimmiten sekoitetaan ainakin Syrah’ta ja Mourvèdrea. Lopputuloksena on mausteisia, moniulotteisia, useimmiten pehmeähkön tanniinisia, täyteläisiä viinejä.
Pienessä, mutta tunnetussa Pohjois-Rhônessa Lyonin ja Valencen välillä valitsee lämmin ja kuiva mannermainen ilmasto, jossa on hieman Välimeren vaikutteita. Tarhat ovat jyrkempiä ja maaperä kivisempää kuin etelässä ja osin rautapitoista. Täällä Syrah on aidoimmillaan. Viinit ovat runsaita, hapokkaita, metsäisen aromikkaita ja intensiivisiä, mutta myös hienostuneita. Pohjoisen viinit kestävät myös erittäin hyvin kypsytystä.