Viinimatka Unkariin
Lähde mukaan viinimatkalle Unkariin, joka on tunnettu mausteisesta ruoastaan, kylpylöistään, kauniista rakennuksistaan sekä laadukkaista viineistään.Ensimmäisinä viiniköynnöksiä toivat alueelle luultavasti roomalaiset, ja niistä ajoista lähtien maan viinintuotanto on jatkanut kasvuaan. Olosuhteet ovat viininkasvatukselle hyvin suosiollisia Unkarissa, sillä maaperä on rikasta ja aurinko lämmittää riittävästi.
Nykyisin noin neljäsosa Unkarin viinintuotannosta menee vientiin ja paikallisten viinien ja perinteisten rypälelajikkeiden tulevaisuus näyttää valoisalta.
Pieneksi maaksi Unkari tarjoaa suuren valikoiman erityyppisiä viinejä aina raikkaista ja tuoksuvista syviin ja tummiin viineihin. Budapestin kaupungista löytyy runsaasti viinitupia eli borozóita, joihin voi mennä maistelemaan maan kaikista kolkista kotoisin olevia viinejä. Tokajin ja Egerin laakson alueiden lisäksi kannattaa kokeilla myös Balatonjärven etelä- ja pohjoisrantojen tummaa punaista sekä rikasaromista valkoviinia.
Matkanjohtajana Antti Uusitalo.
Antti Uusitalo
Unique Tarvelin matkanjohtaja Antti Uusitalo tempautui mukaan viinimaailmaan jo 90-luvulla miehen aloittaessa opiskelut Haaga Instituutissa Helsingissä. Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin, maahantuonti vapautunut ja suomalaisten kiinnostus viinejä kohtaan voimakkaassa nosteessa. Saatuaan restonomin opiskelut päätökseen, Antti aloitti työuransa Helsingin ravintolamaailmassa. Työpaikkoihin on kuulunut muun muassa Ravintola Elite, Havis Amanda, Alexander Nevski, G. W. Sundmans ja legendaarinen Savoy, jossa Antti vastasi viinivalikoimasta yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2016 oli aika kokeilla omia siipiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Vanhojen kollegoiden kanssa perustettu Ravintola Vinkkeli on Antin mukaan unelmien täyttymys.
Viineistä innostuneen miehen maailmaan mahtuu paljon muutakin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa konjakista, calvadosista, sherrystä sekä juustoista ja juomista. Antti on ollut jo 15 vuotta Viinilehden vakituinen avustaja ja kirjoittanut viineistä myös muihin kotimaisiin aikakauslehtiin. Unique Travelin viiniasiantuntijana ja matkaoppaana Antti on toiminut vuodesta 2014 lähtien.
Matkaohjelma:
Päivä 1. Torstai
Finnairin aamulento Helsingistä Budapestiin. (10:00-11:20)
Saapuminen Budapestin lentoasemalle ja tilauskuljetus Tojajiin. Matkalla lounas Hatvanissa ravintola Udvarház Vendéglő.
Lounaan jälkeen matka jatkuu Tokajin viinialueelle, jossa majoitutaan upeaan Andrássy Rezidencia Wine & Spa.
Illalla viinitilavierailu Disznokon tilalla
Illallinen viinitilan Sarga Borhaz ravintolassa.
Tokajin viinialue Unkarissa on yksi maan rakastetuimmista viinialueista. Se ulottuu romanttisten kellarilabyrinttien, viiniköynnösten ja jyrkkien rinteiden ympäröimään maisemaan Zemplénin vuorten juurella. Alueen viininvalmistuksen historia on yli tuhat vuotta vanha ja alue on saanut kunnian olla osa Unescon maailmanperintöluetteloa jo vuodesta 2002.
Viimeisten 30 vuoden aikana Tokajin alueella on nähty valtavaa kehitystä ja dynaamisuutta. Tämä on heijastunut erityisesti alueen viinien monimuotoisuudessa – sekä makeissa että kuivissa viineissä, jotka ovat peräisin alueen kuudesta sallitusta rypälelajikkeesta, pääasiassa Furmintista ja Hárslevelűstä.
Tokaj ei kuitenkaan ole pelkkä viinialue; se tarjoaa myös herkullista paikallista artesaaniruokaa sekä vieraanvaraisia kylätaloja ja ylellisiä viiden tähden hotelleja.
Päivä 2. Perjantai
Aamiainen hotelllilla.
Lähtö viinitilalle Tokaijin alueelle, jossa viinitilavierailu perheomisteisella tilalla.
Vierailun jälkeen matka jatkuu Egeriin, jossa lounas ja toinen viinitilavierailu.
Vierailun jälkeen matka jatkuu Budapestin kaupunkiin, jossa majoitutaan Prestige Hotel Budapestiin, kaupungin keskustaan.
Vapaa ilta Budapestissa.
Budapest on viehättävä ja monipuolinen kaupunki, jossa yhdistyy rikas historia, kulttuuri ja gastronomia. Kaupungissa on lukuisia viinibaareja ja ravintoloita, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja sekä kansainvälisiä makuja.
Päivä 3. Lauantai
Aamiainen hotellilla.
Lähtö Balatonfuredin viinialueelle Balaton-järvelle. Vierailu Figula Pincészet viinitilalla Balatonfelvidék viinialueella.
Balaton on ehkä monimutkaisin Unkarin viinialueista. Vaikka ilmaston tai viinien osalta on yhteisiä piirteitä, jotka ovat yhtenäisiä, niillä jokaisella on oma ilmeensä ja luonteensa.
Balatonin ympäristö on erityisen suotuisa viinitarhoille. Keski-Euroopan suurin järvi tuottaa runsaasti heijastuvaa auringonvaloa, sopivaa kosteutta ja viileämpiä kesiä, mikä luo ainutlaatuisen mesokilmaston. Balatonjärven altaa kehystävät ympäröivät kukkulat, pohjoisessa kylmiltä viineiltä suojaava Bakony ja etelässä Zala- ja Somogy-kukkulat.
Viininmaistelun jälkeen matka jatkuu Csopakiin, jossa vieraillaan Petranui viinitilalla ja nautitaan lounasta viinejä maistellen.
Iltapäivällä aikaa jalotella Balaton järvellä ennen paluuta Budapestiin.
Matkan päätösillallinen Gundel ravintolassa, jossa nautitaan 7 ruokalajin tasting menu viineineen.
Päivä 4. Sunnuntai
Aamiainen hotellilla ja vapaata aikaa tutustua Budapestin kaupunkiin.
Iltapäivällä kuljetus Budapestin lentokentälle, josta Finnairin iltalento Helsinkiin. (18:55-22:15)
Matka sisältää:
- Finnairin lennot Helsinki-Budapest-Helsinki sis. 23kg ruumalaukun
- Ohjelman mukaiset tilauskuljetukset
- 1 yön majoituksen Andrássy Rezidencia Wine & Spa hotellissa sis. aamiaisen
- 2 yön majoituksen Prestige Hotel Budapest sis. aamiaisen
- Tasokkaat ruokailut ravintoloissa ohjelman mukaisesti viineineen
- Vierailut viinitiloilla maisteluiden kera
- Matkanjohtajana Antti Uusitalo
Lennot:
Finnair Helsinki-Budapest 10:00-11:20
Finnair Budapest-Helsinki 18:55-22:15
Hinta: 1850€/hlö/2hh tai 2050€/hlö/2hh
Pidätämme oikeuden pieniin ohjelmamuutoksiin.
Lisätiedot ja varaukset: info@uniquetravel.fi