Bordeaux

Bordeaux on viininystävälle ja herkullisesta ruoasta pitävälle oikea kulinaristinen paratiisi! Sieltä löytyy maailmalla arvostetut viinintekijät sekä klassiset ja laadukkaat viinit, mutta myös paljon uutta perinteisen rinnalla. Matkalla tulevat tutuksi Bordeaux’n tunnetuimmat viinialueet; Médoc ja Saint-Emilion sekä suomalainen viinitila Chateau Carsin. Vierailemme kuuluisilla arvotiloilla sekä pienemmillä laadukkailla tiloilla tavataksemme itse viininviljelijän. Matkalla voidaan tutustua myös maailman tunnetuimien ostereiden viljelyksiin ja upeaan rantakaupunkiin Arcachoniin, jossa nautitaan tuoreita merenherkkuja. Arcachonin lahti on kuuluisa etenkin osteriviljelmistään. Hienot hiekkarannat jäävät parin kilometrin päähän Arcachonin keskustasta. Samalla suunnalla on upea vanhojen huviloiden asuinalue.

Bordeaux tuo mieleen Pariisin aukioineen ja puistoineen, siltoineen sekä bulevardeineen. Kooltaan se on kuitenkin huomattavasti pienempi, Ranskan kuudenneksi suurin kaupunkialue.

Bordeaux’ssa lähes 400 rakennusta on luokiteltu historiallisiksi monumenteiksi. Vanhempi kaupunki jokirantaa myötäilevine taloineen on osittain Unescon maailmanperintökohde. Ranskassa vain Pariisissa on enemmän suojeltuja rakennuksia.Kautta aikojen Bordeaux on ollut vilkas satamakaupunki. Chartronsin varastohalleihinsa kauppiaat toivat 1700-luvulla muun muassa Ranskan siirtomaista kaakaota, sokeria, kahvia ja mausteita. Monet jokirannan upeista taloista muistuttavat kauppiaiden luomasta vauraudesta.
Ranskan Bordeaux on yhtenäisenä laatuviinejä tuottavana alueena maailman suurin. Sen koko on raffisti 80×130 kilometriä ja jakautuu Atlanttiin laskevan Gironde-joen ympärillä vasempaan ja oikeaan puoleen sekä jokien risteyksen Entre-Deux-Mers:n.

Bordeaux alueen osuus reilu kymmenesosa Ranskan viinintuotannosta sekä hieman suurempi osuus köynnösalasta.
Vasemman rannan Medoc on hyvin arvostettu ala-alue. Se jakautuu vielä kahtia Haut-Medociin ja Bas-Medociin. Haut-Medocista löytyvät idylliset kylät kuten Saint-Estephe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Listrac ja Moulis – näiden pienien kylien Chateauista tulee maailman kalleimpia punaviinejä. Rypäleinä käytetään eniten Cabernet Sauvignonia ja Medocin viinit ovatkin klassisen tanniinisia ja maskuliinisia.

Vasemmalla puolella jokea, Bordeauxin kaupungista etelään sijaitseva Graves tuottaa punaviinin lisäksi jonkin verran tammisia valkoviinejä. Cabernet Sauvignonin lisäksi käytetään paljon Merlota, joten punaviinit ovat hiukan pehmeämpiä kuin pohjoisempana Medocissa.

Oikealla rannalla sijaitseva Saint-Emilion ala-alue tuottaa vain punaviinejä ja yleensä päärypäle on Merlot. Tästä johtuen Saint-Emilionin viinit edustavatkin ns. feminiinistä Bordeauxia eli viinit ovat pyöreämpiä ja nuorempana juotavia kuin muualla.
Pomerol sijaitsee niin ikään oikealla rannalla ja sieltä löytyy useita erittäin arvostettuja tiloja mutta silti Pomerolissa ei ole Cru-luokitusta. Rypäleina Pomerolissa ovat Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -joten viinit ovat kovempia kuin Saint-Emilionissa.

Etelässä löytyy melko pieniä mutta sitäkin tunnetumpia alueita eli Sauternes ja Barsac ovat kuuluisia makeista valkoviineistään.

Provence

Provencen viinialueet sijoittuvat Alppien ja Välimeren väliin, maisemat ovat henkeäsalpaavia ja viinialueet Ranskan vanhimpia. Foinikialaiset toivat viinin mukanaan alueelle noin 2600 vuotta sitten. Yrttejä, laventelia, oliiviöljyjä, tryffeleitä; Provence on täynnä tuoksuja, makuja ja värejä. Ei ihme, että niin monet taiteilijat viettivät siellä aikaansa ikuistaen maisemia, yksi tunnetuimmista, Paul Cézanne oli kotoisin Aix-en-Provencesta.
Provence on monille unelma, joka on täynnä yrtti- ja laventelin tuoksuja romanttisessa maisemassa. Provencea pidetään myös maalareiden ja taiteen maisemana.

Matkalla majoitutaan keskellä Provencea, ihastuttavaan Aix-en-Provencen kaupunkiin. Menomatkalla Nizzasta Aix-en-Provenceen voi vierailla viinitilalla lähellä Les Arcs-sur Argensin kylää. Aix-en-Provencesta matkataan kohti Avignonin kaupunkia, monien mielestä tämä alue on sitä aidointa Provencea, maisemaa hallitsee Alpillesin kalkkikivivuoristo, ilmasto ja maaperä sopivat hyvin herkullisten punaviinien tuottamiseen. Vaikka alueen viinit luokitellaan kuuluvaksi Rhônen viinialueeseen, olemme Provencessa. Täältä tulevat myös tunnetut Châteuneuf-du-Pape viinit joista saamme kiittää paaveja, jotka viettivät kuumia kesiä kylässä 1300- luvulla.

Vieraillaan Chateau Montfauconin tilalla viinimaistelun merkeissä sekä Châteauneuf- du-Papen kylässä ja viinialueella. Matkaan yhdistetään myös vierailu oliiviöljytuottajalla, jossa maistellaan alueelle tyypillisiä öljyjä, tutustutaan eri oliivilajikkeisiin ja öljyn maistamisen saloihin. Viimeisenä päivänä ajetaan kohti rannikkoa ja vietätään päivä Bandolin upeissa rantamaisemissa sekä vieraillaan perinteisillä sunnuntaimarkkinoilla. Tämä on mausteisen ja voimakkaan Mourvèdre -rypäleen valtakuntaa, upeita punaviinejä ja tietysti kuuluisaa roséeta. Täällä markkinat kuuluvat jokapäiväiseen elämänmenoon. Markkinoilla on tarjolla Provencen herkkuja, tuoksuja ja makuja. Matkaan voi yhdistää vielä lounaan viimeisenä päviänä Sanary-sur-Merin kaupungissa.

Rhonen laakso

Matkalla vieraillaan Liracin viinialueella ja kierrellään eteläistä Rhônea ristiin rastiin parina päivänä. Vieraillaan myös Chateuneuf-du-Papen viehättävässä kaupungissa, jossa saa tuntumaa kylän viinitarhoihin. Täällä maaperä vaihtelee savesta isoihin kulmikkaisiin kalkki- ja kvartsikiviin. Vierailu suurehkolla tuottajalla antaa perspektiiviä kaupalliseen viinintuotantoon. Pieni perhetila taas puolestaan elää tarhoistaan ja perinteistään. Intohimoa on molemmissa.

Etelä-Rhônen viinitarhoja reunustaa idässä rosoisen kaunis Dentelles de Montmiralin vuorijono. Montmiralin rinteiden juurella sijaitsee suurin osa eteläisen Rhônen cru-luokitelluista viinialueista.
Teemana täällä ovat vuorten rinteillä olevat viinialueet, kuten runsas ja täyteläinen Gigondas sekä hieman keveämmät Vacqueiras, Rasteau ja Vinsobres.

Loppumatkan voi viettää Pohjois-Rhônessa. Käydään Hermitagen kukkulan kulmille ihailemaan kuuluisia viinitarhoja, jotka nyt ovat pyhitetty pääosin syrahlle, mutta joilta ennen lähtivät maailmalle Rhônen tunnetuimmat viinit – valkoviinit. Kuljetaan Cormas’n ja St. Josephin maisemissa aina Condrieuhun ja Côte-Rotiehin asti. Täällä pääsee ihastelemaan runsaan ja intesiivisen Rhônen viinin eleganssia.
Matkalla majoitutaan yleensä Avignoniin alkumatkasta ja loppumatka kulinarististien pääkaupunkiin Lyoniin.

Rhônen laakso jakautuu kahteen hyvin erilaiseen ja myös erikokoiseen osaan. Suuressa Etelässä Montélimarin ja Avignonin välillä vallitsee lämmin jopa kuuma Välimeren ilmasto. Maaperä vaihtelee laakson reunamilla olevien vuorten kalkkikivestä laakson pohjan soraan, saveen ja pyöreisiin kiviin. Täällä yleisin rypälelajike on Grenache, johon useimmiten sekoitetaan ainakin Syrah’ta ja Mourvèdrea. Lopputuloksena on mausteisia, moniulotteisia, useimmiten pehmeähkön tanniinisia, täyteläisiä viinejä.

Pienessä, mutta tunnetussa Pohjois-Rhônessa Lyonin ja Valencen välillä valitsee lämmin ja kuiva mannermainen ilmasto, jossa on hieman Välimeren vaikutteita. Tarhat ovat jyrkempiä ja maaperä kivisempää kuin etelässä ja osin rautapitoista. Täällä Syrah on aidoimmillaan. Viinit ovat runsaita, hapokkaita, metsäisen aromikkaita ja intensiivisiä, mutta myös hienostuneita. Pohjoisen viinit kestävät myös erittäin hyvin kypsytystä.